Olet täällä

Funktionaalisuus jyrää apteekeissa – jyrääkö?

Lähettänyt 28. huhtikuu 2014 - 12:04 käyttäjä Anonymous

”Suomalaiset apteekit ovat kliinisiä ja tylsiä”, sanoo Lisa Sounio epäröimättä. Haastattelimme Souniota uusimpaan Neliö-lehteemme.

Brändiasiantuntija, yrittäjä Lisa Sounio on turhautunut suomalaisiin apteekkeihin. Niiden suunnittelu tuntuu hänen mielestään jämähtäneen funktionaalisuuden yliarvostukseen.

– Apteekeista ostetaan parantavia aineita. Kun ihminen haluaa parantua, se on kokonaisvaltainen kokemus. Siihen vaikuttaa myös se, millainen on se paikka, josta lääkkeet ostetaan.           

 

Sounio sanoi haastattelussa, että apteekeissa kauneus voi tuoda hyvää oloa ja värit edistää parantumista.

– On olemassa paljon tutkimustuloksia siitä, miten värit, valaistus ja näkymät vaikuttavat ihmisiin. Funktionaalisuus ei ole kauneuden vastakohta, hän huomauttaa. – Apteekeissa on loisteputkivalot, rumat hyllyköt ja tuotepakkausten määrästä johtuva väritulva. Se varmasti toimii hyvin, mutta ei se näytä hyvältä.

 

Pienilläkin keinoilla voi saada aikaan muutosta.

– Haluaisin, että apteekkarit ryhtyisivät ajattelemaan, pitääkö apteekeissa aina olla samanlaiset valkoiset hyllyt, voisiko loisteputkivalot vaihtaa ja täytyykö katossa olla ankea teräsristikko. Mitkä ovat ne pienet asiat, joita muuttamalla apteekista tulee viihtyisämpi paikka, hän heittää.

 

Kun puheeksi tuli apteekkien merkittävä asiakasryhmä, vanhukset, Souniolla oli vastaus valmiina:

Suomessa monesti aliarvioidaan vanhusten tarpeita ja toiveita, ihan kuin he eivät reagoisi väreihin ja kauniisiin kuviin.

 

Sounion vinkit apteekkareille:

  • Etsi inspiraatiota maailmalta. Valitse muutamia sinua kiinnostavia teemoja ja etsi niistä hyvin toteutettuja esimerkkejä – myös apteekkialan ulkopuolelta.
  • Kiinnitä huomiota palveluun. Millaista palvelua apteekkistasi saa? Onko henkilökunnalla tarvetta koulutukselle?
  • Mieti eteenpäin. Mitä alalla voisi tapahtua viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?
  • Uskalla rikkoa tuttua kaavaa. Voit aloittaa pienillä muutoksilla.
  • Ole ylpeä erilaisuudesta.

Mitä mieltä olet Sounion ajatuksista? Kommentoi tähän alle.

Lue koko artikkeli Neliö-lehdestä.