11.5.2016

Taiteilija Johanna Oras kannustaa luottamaan omaan makuun

Taide on ensimmäinen asia, josta säästetään, kun talous on tiukalla. Taiteella ja väreillä on kuitenkin tutkitusti vaikutusta ihmisten hyvinvointiin, toipumiseen ja työympäristössä viihtymiseen. 

Kun suomalainen astuu taidenäyttelyyn, hän sanoo ensimmäisenä, ettei tiedä taiteesta mitään. Tuon lauseen taiteilija Johanna Oras on kuullut satoja kertoja.
– Meille suomalaisille on iskostettu päähän, ettemme ymmärrä taidetta. Olemme epävarmoja ja varovaisia taidehankintojen suhteen. Ja jos joku ostaa teoksen, josta itse tykkää, tuttavan väheksyvä kommentti saattaa muuttaa omankin mielen. Muiden näkemykset vaikuttavat meihin paljon.

Oras toivoo, että rohkaistuisimme näkemään taiteen makuasioina – oikeaa tai väärää mielipidettä ei ole ja jokainen saa tykätä sellaisesta teoksesta kuin haluaa.
– Onneksi tämä on muuttumassa, sillä nuorempi polvi ei pelkää tuoda esiin omia mielipiteitään. Minun mielestäni ihmiselle tekee hyvää, että hankkii ympärilleen sellaista taidetta, mistä itse saa energiaa ja hyvää mieltä.

Jos haluaa tilata esimerkiksi apteekkiinsa taidetta, kannattaa lähteä liikkeelle oman kaupungin taiteilijoista.
– Se olisi mielestäni luonteva tapa lähteä liikkeelle. Jos omalta paikkakunnalta ei löydy sopivaa, kannattaa kartoittaa nykytaiteilijoita ja miettiä, haluaako esimerkiksi tukea nuorta nousevaa taiteilijaa vai valita jo nimeä saaneen taiteilijan teos.

Ateljeista tai näyttelyistä löytyy harvoin juuri sopivaa teosta omaan tarpeeseen, joten taiteilijoilta kannattaa rohkeasti tiedustella tilaustyön mahdollisuutta.
– Apteekkiin mennään hakemaan lääkkeitä ja siihen saattaa liittyä paljon kielteisiä tunteita ja ajatuksia. Siksi apteekkiin kannattaa valita valoisia, energisiä ja positiivisia teoksia, Oras vinkkaa.

Lue koko juttu kevään Neliö-lehdestä.

Kuva: Jouko Järvinen

Facebook Twitter
Ota yhteyttä >

Miten voimme olla avuksi?

Ota yhteyttä. Me autamme!

Toimisto & asiakaspalvelu:
p. 02 824 1000
asiakaspalvelu@vmp-interior.fi