21.11.2022

Porin Tiilimäen apteekki

Apteekin kautta kotiin

Tiilimäen apteekki on neljäs sairaalan yhteydessä toimiva apteekki Suomessa. Vanhan kahvilan tiloihin perustetun apteekin alku on ollut vauhdikas ja uudenlainen yhteistyö sairaalan kanssa antoisaa.  

Kahvikuppien kilinä on vaihtunut farmaseuttien töiden ääniin Porissa, kun Satasairaalan yhteydessä olleeseen kahvilaan avautui toukokuussa upouusi apteekki. Nyt kaikki näyttää sujuvan kuin tanssi, mutta ihan näin ei ollut vielä hetki sitten. 

– Olin hakenut ja saanut apteekkiluvan Lavian apteekkiin ja siihen kuuluvaan sivuapteekkiin. Lupaan oli kirjattu ehto perustaa uusi pääapteekki Satasairaalan alueelle. Oikean tilan löytäminen oli kuitenkin haastavaa. Määräpäivä hengitti jo niskassa, kun viimein saimme Satasairaalan Lasten- ja naistentalon alakerrasta sopivan vanhan kahviotilan, apteekkari Ulrika Uusitalo muistelee. 

Selkänojaa neuvotteluihin, vipuvoimaa suunnitteluun 

Tiilimäen apteekki on kompakti 147 neliön tila, jossa jokainen nurkka palvelee tehokkaasti henkilökunnan ja asiakkaiden tarpeita. Apteekkarin apuna suunnittelu- ja toteutustyössä oli VMP-interior, jonka kanssa Uusitaloa edeltänyt apteekkari oli jo ehtinyt keskustella aiheesta. 

– Olin kuullut myös kollegoilta kehuja, joten he olivat helppo valinta senkin puolesta, Uusitalo kehuu. 

Yrityksen vankka toimialaosaaminen tuli esiin jo sopimuspuolen kiemuroita selvitellessä. 

– Koska olen itse maalaisapteekista, minulla ei ollut vahvaa käsitystä Porin vuokratasosta. VMP-interiorilta osattiin antaa neuvoja päätöksenteon tueksi. Koska kyseessä oli vielä yksityisen ja julkisen toimijan välinen sopimusneuvottelu, sain arvokkaita vinkkejä myös siihen, millaisia ilmaisuja kannattaa sopimuksessa käyttää, jotta asiat toimivat hyvin, hän kertoo.

Kun neuvottelut saatiin päätökseen, VMP-interior teki apteekista suunnitelman, jonka pohjalta sairaala toteutti muutosremontin. 

– Mietimme yhdessä mitä tilaan halutaan. Kaikki pyrittiin suunnittelemaan niin, että toteutuksesta syntyy apteekille mahdollisimman vähän kustannuksia, Uusitalo kertoo.

Kotiutuminen alkaa jo apteekista

Vaikka apteekki toimii sairaalaympäristön kiireisessä ytimessä, tunnelma täällä on kodikkaan rauhallinen. Uusitalo kertoo, että ikkunat on tarkoituksella jätetty teippaamatta umpeen, jotta tilaan tulvisi mahdollisimman paljon luonnonvaloa. 

– Halusin lämpöä ja valoa, jotta välttäisimme sairaalamaisen ja steriilin vaikutelman, hän kertoo. 

Sisustuksen loihti yhteistyössä apteekkarin kanssa VMP-interiorin suunnittelija Marja Keskinen. Uusitalo kehuu yhteistyön sujuneen suunnittelijan kanssa mallikkaasti. Mielipiteitä ja toiveita otettiin hyvin huomioon, ja yhteisen sävelen johdosta niin materiaali- kuin värivalinnat osuivat nappiin.

–  Sujuva kotiutuminen tapahtuu apteekin kautta. Nyt asiakkaita palvelee valoisa ja kotoisa apteekki, jossa on maanläheistä ja lämminhenkistä tunnelmaa tuovia puupintoja, apteekkari kertoo tyytyväisenä.

Yhteistyö alkaa sairaalan tarpeista

Esteettömyys on apteekissa aina tärkeä asia. Jos mahdollista, Tiilimäen apteekissa siihen on kiinnitetty jopa tavallista enemmän huomiota. Vaikka tila on kompakti, apteekissa voi asioida sängystä käsin. 

– Meillä pääsee sairaalasängyllä ihan reseptinkäsittelypisteelle saakka. Toki toimitamme myös osastolle apteekkiostokset, Uusitalo kertoo. 

Sairaalasta lähtöisin olevan apteekkihankkeen lähtökohtana on ollut tarjota potilaalle mahdollisuus sujuvaan kotiutumiseen.

– Tärkeä osa kokemusta on saada lääkkeet helposti mukaan, jotta matka voi jatkua nopeasti kotiin ja toipumisen pariin, Uusitalo toteaa.

Hän painottaa, että hyvä keskusteluyhteys on ollut avainroolissa kahden eri  organisaatiokulttuurin yhteistyössä.

– Olemme lähteneet liikkeelle sairaalan tarpeista. Pyrimme pohtimaan yhdessä osastojen kanssa millaiset valikoimat palvelevat heidän potilaita mahdollisimman hyvin.

Tila on kompakti, joten toiminnot täytyi mitoittaa tarkasti. Onnistuimme kuitenkin pitämään tilan tunnelman keveänä valoisana. Ulrikan kanssa asioiden pohtiminen oli erittäin sujuvaa ja helppoa. Vuoropuhelua käytiin myös mainostoimiston kanssa, jotta sisustus ja yritysilme saatiin tukemaan toisiaan: Apteekin logo on saanut inspiraationsa viereisestä metsästä ja mäntyjen täplittämästä sairaala-alueesta. Käpyelementit otettiin mukaan myös sisustukseen tuomaan siihen persoonallista ja iloista ilmettä. Löytyipä vielä täydelliset kauniit käpymäiset valaisimet pisteeksi i:n päälle!

Marja Keskinen, Suunnittelija
Ota yhteyttä