2.5.2023

Espoon Mankkaan OmaApteekki

Käytännöllinen ja kaunis

Hengittävä, rauhallinen ja aikaa kestävä. Tällaisen apteekin Marja Rupponen halusi, kun hän toteutti OmaApteekkia Mankkaalle. Alvar Aallon arkkitehtuurin ja filosofian ihailijana hän halusi, että hänen ensimmäisessä omassa apteekissaan kohtaisivat toimivuus ja esteettisyys.

– Ja kyllä me siinä onnistuimme. Yhdessä suunnittelija Marja Keskisen kanssa saimme aikaan apteekkitilan, missä käytännöllisyys ja kauneus kohtaavat, Marja Rupponen toteaa tyytyväisenä.

Mankkaan OmaApteekki avattiin Espoossa Turun moottoritien kupeessa sijaitsevaan Sinikallion liikekeskukseen, K-Supermarketin viereen joulukuussa 2022. Aikoinaan Philipsin lampputehtaana toimineen rakennuksen kauniin kaarikaton alla sijaitsee myös esimerkiksi lemmikkitarvikeliike ja Alko. Kiinteistön kaksi pienempää liiketilaa yhdistettiin ja näin saatiin aikaiseksi tarpeeksi tilaa apteekille. Aikataulu oli tiukka, mutta apteekki saatiin auki uuden apteekkarin toiveiden mukaisesti joulukuussa.

– Totta kai hyvä sijainti seudulla, tunnetun elintarvikemyymälän vieressä ratkaisi. Kun saimme vielä lisätilaa, paikka tuntui juuri oikealta. Mutta kiire tuli, jotta saimme apteekin aikataulussa valmiiksi. Kaikki remonttiin osallistuneet kuitenkin toimivat ammattimaisesti ja hoitivat tehtävänsä sovitusti. Näin onnistuimme, Marja Rupponen kiittelee.

Onnistuminen edellytti myös sitä, että aiemmin lääkkeiden hintalautakunnassa virkamiehenä työskennellyt uusi apteekkari teki nopeassa aikataulussa valtavan määrän päätöksiä.

– Uuden apteekin perustaminen ei ole ihan yksinkertainen asia. Jo itse apteekin perustamiseen liittyy valtavasti työtä. Päälle tulevat lisäksi kaikki kiinteistön remontoinnin yksityiskohdat ja päätökset. Halusin olla itse myös remontissa mukana. Ja kyllä sainkin paljon oppia matkan varrella. Oli todella mielenkiintoinen ja hektinen syksy, Marja Rupponen nauraa nyt.

Yksityiskohdista syntyy kokonaisuus

Marja Rupponen esittelee apteekkiaan tyytyväisenä. Jo muutamassa kuukaudessa apteekkitilat ovat osoittautuneet toimiviksi.

– Kyllä tämä apteekki on toteutunut unelma. Minulla oli vahvoja näkemyksiä siitä, millaisen apteekin haluan. Ihailen Alvar ja Aino Aallon töitä ja heidän näkemystään tilojen toimivuudesta, ilmavuudesta ja kauneudesta. Halusin samaa henkeä tänne. Olen iloinen siitä, että ajatukseni kohtasivat suunnittelija Marja Keskisen kanssa. Emme aina olleet samaa mieltä asioista ja niiden toteutuksesta, mutta uskon, että meidän tapamme pallotella ideoita ja kehittää niitä yhdessä, saivat aikaan hienon kokonaisuuden.

Apteekista löytyykin paljon erilaisia sisustuksellisia yksityiskohtia, jotka saavat aikaan tunnelmaa ja tilan tuntua. Ensimmäiseksi Marja Rupponen näyttää apteekin sisääntuloa ja sen vieressä olevaa lasi-ikkunaa.

– Koska yhdistimme kaksi liiketilaa, tässä oli alun perin kaksi rulo-ovea. Halusin niistä toisen pois ja sen tilalle lasiseinämän, josta avautuu näkymä apteekkiin. Näin saimme valoa ja ilmavuutta sisätiloihin, hän kertoo.

Kun liikekeskuksen käytävältä katsoo apteekkiin sisälle, avautuu näkymä aina takaseinän ikkunaan asti. Siinä on käytetty liukuvärjättyä teippausta, joten ikkunan yläosasta näkyvät Mankkaan mäntyjen latvat.

Sormipaneelit, Aallon suunnittelemat lamput ja hyllyt, iloinen lapsille tarkoitettu touhupiste,  kassojen takana komea lääkevaaka ja taustaseinän vahvan mustikansininen väri – kaikki ratkaisuja, jotka saavat aikaan rauhallisen ja seesteisen tunnelman.

Hauska yksityiskohta ovat myös musta-valkoiset ”Burana-tolpat”.

– Tämä oli loistava oivallus suunnittelijalta. Kantavia tolppia ei saatu tilasta pois, joten jotakin piti keksiä. Saimme näistä hauskat somisteet tilaan, apteekkari kiittelee.

Tie viranomaisesta apteekkariksi

Marja Rupponen on tehnyt merkittävän uran virkahenkilönä STM:ssä lääkkeiden hintalautakunnassa. Apteekkiperinteitä hänen suvussaan on kuitenkin paljon.

– Äitini on toiminut apteekkarina Pelkosenniemellä ja Jokioisissa. Isänäitini perusti apteekit Utajärvelle ja Varkauteen. Äidinisäni setä oli apteekkarina Helsingin Yliopiston apteekissa, Keiteleellä ja Varkaudessa. Kyllä tämä suvussa on kulkenut, hän kertoo.

Tehtävät lääkkeiden hintalautakunnassa antoivat Marja Rupposen mukaan hänelle erittäin hyvän ja monipuolisen pohjan uudelle apteekkarin uralle.

– Tunnen alan ja sen lainsäädännön erittäin hyvin. Uskon, että aikaisemmat työtehtäväni ovat avanneet minulle laajan näkökulman alaan ja sen toimintaan.

Pitkä kokemus on auttanut rakentamaan näkemystä myös siitä, miten apteekkia johdetaan.

– Tämä on hieno mahdollisuus aloittaa kolmas työura. Minulla on ollut jo pitkään visio siitä, millainen apteekkari haluan olla. Tässä työssä olen myös 10 ihmisen työnantaja. Haluan toimia avoimesti ja reilusti. Esimerkiksi apteekkisuunnittelussa myös työntekijöiden tilojen viihtyvyys ja toimivuus olivat minulle erittäin tärkeitä, hän kertoo.

Uuden apteekin perustaminen ei ole ihan yksinkertainen asia. Jo itse apteekin perustamiseen liittyy valtavasti työtä. Päälle tulevat lisäksi kaikki kiinteistön remontoinnin yksityiskohdat ja päätökset. Halusin olla itse myös remontissa mukana. Ja kyllä sainkin paljon oppia matkan varrella

Marja Rupponen, Apteekkari

Kyllä tämä apteekki on toteutunut unelma. Minulla oli vahvoja näkemyksiä siitä, millaisen apteekin haluan. Ihailen Alvar ja Aino Aallon töitä ja heidän näkemystään tilojen toimivuudesta, ilmavuudesta ja kauneudesta. Halusin samaa henkeä tänne. Olen iloinen siitä, että ajatukseni kohtasivat suunnittelija Marja Keskisen kanssa

Marja Rupponen, Apteekkari
Ota yhteyttä