14.4.2023

Haminan Uusi Apteekki

Sivukadulta ympyräkaupungin ytimeen

Haminan Uusi Apteekki avasi ovensa uusissa tiloissaan keskustan torin laidalla 13.2. Vuokrasopimus uusiin tiloihin allekirjoitettiin jo kaksi vuotta sitten, mutta hyvää kannatti odottaa – nyt arki on entistä sujuvampaa, kun tilat on suunniteltu optimaalisesti.

Keväinen auringonvalo paistaa kirkkaasti apteekin ikkunoista tehden korkeasta ja uutuuttaan hohtavasta tilasta entistä valoisamman.
– Tämä on positiivinen ongelma, kun aurinko paistaa näin kirkkaasti sisään, Haminan Uuden Apteekin proviisori Hanna Leena Kiiskinen nauraa.

Apteekin uusi ilme syntyi suunnittelija Marja Keskisen kynästä. Uusissa avarissa tiloissa rauhaa luovat maanläheiset ja vaaleat sävyt. Rouheana yksityiskohtana katosta riippuu näyttäviä metallisia kattovalaisimia, joiden elävä pinta, juuttinaru ja narussa koristeena roikkuva koukku tuovat tuulahduksen Haminalle ominaisesta merellisyydestä. Liukuovi käy ahkerasti, kun asiakkaita astuu tasaisena virtana sisään ja ulos.

Kahden kerroksen apteekki

Keskeinen syy muutolle lähti arjesta: apteekki kaipasi toimivampia tiloja, sillä vanhat tilat oli ripoteltu epäkäytännöllisesti kahteen kerrokseen. Katutason pienissä tiloissa palveltiin asiakkaita ja alakerrassa sijaitsivat mm. päivittäin tarvittavat lääkevarastot. Ramppaaminen kahden kerroksen välillä oli jatkuvaa ja hidasti työskentelyä. Sen lisäksi alakertaan jäi paljon hukkaneliöitä. 

Uusien tilojen tähyily alkoi kaksi vuotta sitten, jolloin VMP-interior tuli apteekkari Valentina Stenbergin apuun tilojen etsimisessä. Nykyisten tilojen yläkerrassa sijaitseva ja kiinteistön omistava pankki oli luopumassa katutason liiketilasta alakertoineen, jolloin VMP-interior neuvotteli apteekille vuokrasopimuksen tyhjäksi jäävään tilaan. Nyt siis myös uudet tilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa, mutta paremmalla järjestelyllä. Suunnittelu alkoi vuokrasopimuksen kirjoittamisen jälkeen, joten aikaa toiminnallisuuden parantamiselle oli runsaasti – ja se kannatti.

– Uusissa tiloissamme asiakastilat sekä päivittäiset logistiset toiminnot sijaitsevat samassa kerroksessa katutasossa, jolloin jatkuvaa ramppaamista kahden kerroksen välillä ei enää ole. Arki on tehokkaampaa ja tilaa on enemmän. Alakerrassa omassa rauhassaan sijaitsevat sitten mm. toimistot ja taukotilat, Kiiskinen esittelee.

Paraatipaikalla hyvässä seurassa

Aiemmin sivukujalla hieman näkymättömissä ollut Haminan Uusi Apteekki sijaitsee nyt keskeisellä paikalla keskustan ytimessä. Ulko-ovelta avautuu näkymä torille, joka on erittäin vilkas eritoten kesäaikaan. Parkkitilaa löytyy samalta kadulta runsaasti ja keskustan molemmat marketit sijaitsevat lähellä. Kaiken kruunaa yläkerrassa sijaitseva pankki.

– Meillä on pankin kanssa osittain samoja asiakkaita, jotka piipahtavat myös meillä pankkivierailun yhteydessä.

Apteekki on ehtinyt sijaitsemaan uusissa tiloissaan vasta vähän aikaa, mutta sijainti näkyy jo asiakasvirrassa. Kiiskisen mukaan aiemmin selvä kävijäpiikki näkyi kuukauden alkupuolella, jolloin eläkkeet maksetaan. Nyt asiakkaita käy tasaiseen tahtiin pitkin kuukautta. Tuttujen asiakkaiden ohella myös uusia kasvoja on käynyt yhä enemmän, sillä paikka on helposti löydettävissä.

Lisää virtaa arkeen uusissa tiloissa

Kiiskinen on kaikkiaan erittäin tyytyväinen uusiin tiloihin. 

– Tilojen toimivuus on tosi iso osa arkea ja päivittäistä työtä. Myös apteekin väellä oli mahdollisuus osallistua tilojen suunnitteluun päivittäisen työn näkökulmasta – se jos mikä lisää työtyytyväisyyttä! Kokonaisvaltaisen palvelupaketin hoitaminen yhdessä VMP-interiorin kanssa oli sujuvaa. Kiiskinen kiittelee ammattitaitoista porukkaa, jossa kokemus ja tietotaito näkyivät koko prosessin ajan. Kun kaikki tilojen neuvottelusta ja suunnittelusta rakentamiseen ja kalustamiseen tuli yhdestä paikasta, pystyi apteekki keskittymään sille tärkeimpään työhön – asiakkaiden palvelemiseen. Projektin suuresta koosta huolimatta asiat etenivät hyvällä fiiliksellä alusta loppuun.
–  Kaikki oli niin helppoa! Meillä oli täysi luottamus VMP-interiorin porukkaan. Meidän tarvitsi vain käydä läpi heidän ehdotuksiaan ja antaa omat kommenttimme. Lisäksi tähän liiketilaan kannatti todellakin tarttua – sen pystyy sanomaan jo näinkin lyhyellä kokemuksella. Ei tässä ole mitään, mitä olisin tehnyt toisin, Kiiskinen hymyilee.

Kaikki oli niin helppoa! Meillä oli täysi luottamus VMP-interiorin porukkaan. Meidän tarvitsi vain käydä läpi heidän ehdotuksiaan ja antaa omat kommenttimme. Lisäksi tähän liiketilaan kannatti todellakin tarttua – sen pystyy sanomaan jo näinkin lyhyellä kokemuksella. Ei tässä ole mitään, mitä olisin tehnyt toisin

Hanna Leena Kiiskinen, Proviisori
Ota yhteyttä