25.4.2023

Helsingin Atlas-Apteekki

Jätkäsaareen syntyi arvojensa ja alueensa näköinen apteekki

Helsingin Jätkäsaari on nuorekas ja kansainvälinen uusi asuntoalue meren rannalla. Ensimmäisen apteekkinsa kaupunginosaan avannut apteekkari Teemu Pietarinen haluaa, että hänen Atlas-apteekkinsa on jätkäsaarelaisten lähellä ja palvelee nimenomaan alueen asukkaita.

– Jätkäsaari on lähellä Helsingin keskustaa, mutta on oma maailmansa. Täällä on paljon opiskelija-asuntoja, täällä asuu paljon perheitä ja ihmisten koulutustaso on melko korkea. Halusin perustaa ensimmäisen apteekkini juuri tänne ja juuri näitä ihmisiä varten, Teemu Pietarinen sanoo.

Vuoden 2023 alussa avattu apteekki kuvastaakin sekä Jätkäsaarta että apteekkarin omia arvoja.

– Ekologisuus ja korkea kotimaisuusaste – nämä ovat teemoja, joiden haluan myös apteekissani näkyvän.

Apteekin sisustuksessa ekologinen ajattelutapa toteutuukin erinomaisesti, sillä lähes kaikki uuden apteekin kalusteet ovat kierrätettyjä.

– Minulle oli tärkeää, että saimme apteekin kalustettua kierrätetyillä kalusteilla. Kalusteet on päivitetty tähän apteekkiin sopiviksi ja yhdessä suunnittelijan kanssa saimme aikaan todella toimivan kokonaisuuden. Olen ylpeä tästä, Teemu Pietarinen kertoo.

Vanha mattoliike muuttui apteekiksi

Atlas-apteekin tiloissa toimi aikaisemmin mattoliike. Aluksi kiikarissa oli toinen tila, mutta kun nykyinen tila saatiin valmiiksi apteekkari oli tyytyväinen.

– Kun tulin ensimmäisen kerran tähän tilaan, ajattelin, että onpa hankala muoto ja miten tähän saadaan toimivat tilat. Esivaikutelma tilasta oli, että se on aivan liian pitkä ja kapea, hän tunnustaa.

Liiketila sijaitsi 5 vuotta vanhassa rakennuksessa kauppojen ja muiden palveluluiden lähellä. Ja kun lähistöllä ei muutakaan sopivaa paikkaa ollut ja sijainti oli erittäin hyvä, päätettiin liiketila muuttaa apteekille sopivaksi.

– Hyvällä suunnittelulla ja oivaltavalla kalusteiden asettelulla tämä tila saatiin toimimaan. Nyt meillä on sekä hyvät asiakastilat että riittävästi tilaa henkilöstön työskentelyyn.

Teemu Pietarinen myöntää, että vastikään avatussa apteekissa jotkin toiminnot hakevat vielä paikkaansa, mutta esimerkiksi asiakkailta on jo saatu kiitosta tiloista.

Muistona vanhasta mattokaupasta asiakastilaan jätettiin näyttävä tumman sininen kokolattiamatto.

– Myönnän, että se on epätavallinen ratkaisu, mutta on jo alkutalven aikana osoittanut toimivuutensa. Matto pehmentää tilan akustiikkaa ja antaa myös henkilöstölle mukavan alustan seisomatyössä. Kun kokolattiamatto on laadukas, se myöskään pölyä eikä nukkaa, hän kiittelee.

Lisäksi matto tuo omaa persoonallista leimaansa Atlas-apteekkiin.

– Tämä on minun apteekkini näköinen ratkaisu. Pidän vanhoista apteekeista ja niiden puunvärisestä maailmasta, mutta nyt olemme Jätkäsaaressa ja täällä pitääkin olla hieman erilaista. Alue kun tunnetaan myös taidekaupunginosana.

Lähelle jätkäsaarelaisia

Teemu Pietarinen myöntää, että ensimmäisen apteekin avaaminen jännittää. Onneksi ensimmäiset kuukaudet ovat menneet mukavasti.

– Olemme saaneet hyvää palautetta siitä, että alue sai taas oman apteekkinsa. Uskon, että jätkäsaarelaiset haluavat käyttää paikallisia palveluja ja haluan kehittää apteekkia juuri heitä varten.

Uusi apteekkari seuraakin alueen keskusteluryhmiä innokkaasti sosiaalisessa mediassa ja etsii esimerkiksi sieltä uusia verkostoja.

– Tässä lähellä on asutuksen lisäksi myös paljon työpaikkoja. Lisäksi tässä on esimerkiksi eläinlääkäriasema, jonka kanssa teen mielelläni yhteistyötä. Meidän apteekkiin saavat myös lemmikit tulla sisään, Teemu Pietarinen kertoo.

Hän toivoo, että asiakkaat antavat jatkossa palautetta, jotta apteekista tulee tärkeä osa Jätkäsaaren palveluja ja elämää.

Hyvällä suunnittelulla ja oivaltavalla kalusteiden asettelulla tämä tila saatiin toimimaan. Nyt meillä on sekä hyvät asiakastilat että riittävästi tilaa henkilöstön työskentelyyn.

Teemu Pietarinen, Apteekkari
Ota yhteyttä