13.11.2019

Pellon apteekki

Viimeinkin helppo hengittää

Sen jälkeen, kun Anne Kiviniemi oli aloittanut apteekkarina Pellon apteekissa, hän oli alkanut kärsiä allergisista oireista. Kun työntekijätkin kertoivat hengitystieongelmista, Kiviniemi lähti selvittämään asiaa.

– Kävin maaliskuussa ensimmäisiä keskusteluja silloisen vuokranantajan kanssa. Toukokuussa ilmastointia tultiin viimeinkin katsomaan, ja suurimmat ongelmat korjattiin. Samalla meille kuitenkin sanottiin, että sisäilman laatu kannattaisi tutkia.

Apteekkarin hiljenevä ääni paljastaa tutkimustulosten olleen karua kuultavaa.

– Sisäilma oli myrkyllistä. Apteekissa mitatut VOC-arvot olivat niin korkeat, että ilman pitkäkestoinen hengittäminen oli vaarallista. Tulos oli järkytys, Kiviniemi sanoo ja jatkaa vakavana, – en voinut olla miettimättä henkilökuntaani, joka oli joutunut työskentelemään sellaisissa olosuhteissa minua pidempään.

Haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, eli VOC-yhdisteitä, on satoja erilaisia. Jo yksittäinen yhdiste voi olla haitallinen, mutta etenkin useamman yhdisteen yhteisvaikutuksena ne ovat terveydelle haitallisia.

Matka kohti pintaa

Uutisten jälkeen Kiviniemi upposi hetkeksi epätoivoon. Hän pohti yhden unettoman yön aikana kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja apteekin ja henkilökuntansa pelastamiseksi. Aamuyön tunteina apteekkari muisti tutun osaajan.

– VMP-interior oli auttanut minua edellisen apteekin suunnittelussa. Kun sitten nousin sängystä ylös, menin heti ensimmäiseksi heidän nettisivuilleen ja löysin tarinan Kittilän apteekista, joka oli muuttanut kosteusvaurion tieltä. Sen lukeminen antoi minulle niin paljon voimaa, että soitin siltä istumalta Veli-Matti Paulasaarelle, Kiviniemi muistelee.

Ei mennyt viikkoakaan, kun olimme tarkistaneet ja todenneet Pellon apteekin uuden tilan hyväksi. Seuraavaksi oli päästävä vanhasta paikasta pois. Aikaa ei ollut hukattavana.

– Yllätyin siitä, miten nopeasti sain ensimmäisen pohjapiirustuksen. Koska vanhassa liike tilassa ei ollut hometta, pystyimme ottamaan osan irtaimistoa mukaan. Itse muutto tapahtui vajaassa neljässä päivässä kolme kuukautta sen jälkeen, kun yhteistyö VMP-interiorin kanssa oli alkanut.

Muuton muistelu saa Kiviniemen herkistymään. Silloin koettu luottamuksen ja onnen tunne nostavat kyyneleet silmiin vieläkin.

– Kun VMP-interiorin asentajat tulivat paikalle, tiesin heti, että olemme turvallisissa käsissä. Aina, kun esitin heille toiveita, vastauksena oli, että onnistuu. Ja niin kaikki onnistuikin, hän kertoo.

Apteekki täynnä kuplivaa iloa

Kiviniemi kertoo olevansa tyytyväinen siihen, miten hänen toiveensa otettiin suunnittelussa huomioon.

– Halusin apteekin ilmentävän herkkyyttäni. Siksi tuumin, että olisi ihanaa, jos asiakastilassa olisi lasiset keskivalintahyllyt. Kun sain sellaiset, olin enemmän kuin tyytyväinen, apteekkari iloitsee.

– Tähän vuoteen on mahtunut paljon inhimillistä kärsimystä. Nyt kuitenkin epätoivo on vaihtunut kuplivaan iloon. Kiitos VMP-interiorin porukan – he pelastivat meidät!

Epätoivo on vaihtunut kuplivaan iloon. Kiitos VMP-interiorin porukan – he pelastivat meidät!

Anne Kiviniemi, Apteekkari

VMP-interiorin asiantuntemus näkyy kohteessa

  • Toteutamme ammattitaidolla sisäilmamittauksia.
  • Asentajamme ovat alansa erikoisammattilaisia.
  • Pystyimme ratkaisemaan nopeassa aikataulussa apteekin tilaongelmat.
Ota yhteyttä >