12.5.2022

Tornion 1. apteekki

Valoisaa palvelua ja tilantuntua

Tornion 1. apteekki on mielenkiintoinen apteekki niin sijainniltaan kuin liiketilaltaankin. Suomen ja Ruotsin rajan tuntumassa, Tornion Rajalla-kauppakeskuksessa sijaitseva apteekki käsittää hulppeat 400 neliömetriä, mikä herättää henkilökunnassa huumoriakin.

Ainutlaatuinen bulevardiratkaisu

Suunnittelija Jetta Sihvosen mukaan vastaavan kokoisia tiloja tulee harvoin vastaan. Tornion 1. apteekin tila aiheutti suunnittelulle haasteita – mutta myös mahdollisuuksia.

– Jopa 50 metriä pitkä tila inspiroi meitä bulevardi-tyyppiseen tilasuunnitteluun, jossa käytävä kulkee keskellä ja hyllymoduulien avulla voidaan luoda osastoja. Bulevardi-ajatus näkyy myös katulampun tyyppisissä valaisimissa ja katuviittojen kaltaisissa opasteissa, Jetta kertoo.

Liiketila on muodoltaan pitkänmallinen, mikä asettaa tiettyjä vaatimuksia tilasuunnittelulle – mutta myös henkilökunnalle.

– Meillä farmaseutit ovat nimenneet itsepalveluvuorot ‘kävelyvuoroiksi’, sillä tunnin aikana askelia kertyy kunnioitettava määrä, apteekkari Taru Tuomaala hymyilee ja jatkaa:

– Asiakkaat ovat kiitelleet, että täällä ei ole koskaan ruuhkaa, vaikka tosiasiassa meillä käynyt huomattavasti enemmän asiakkaita kuin aiemman liiketilan aikaan.

Ergonomiaa ja esteettömyyttä

Tuomaalan mukaan liiketilan merkitys on valtava niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin näkökulmasta. Suuri liiketila mahdollistaa yhtäältä esteettömät ja toisaalta ergonomiset ratkaisut.

– Tänne mahtuu hyvin asioimaan, oli sitten liikkeellä rollaattorilla, pyörätuolilla, invamopolla tai vaikkapa kaksosrattaiden kanssa, Taru Tuomaala kertoo.

Asiointimukavuutta lisää myös se, että palvelupisteiden tilanjakajat ovat akustisia, mikä luo paremman tietoturvan ja intimiteettisuojan. Henkilökunnalle uusi liiketila puolestaan mahdollistaa askelmäärän ohella myös muita työhyvinvointia lisääviä tekijöitä.

– Kaikki pinnat ovat uusia ja antibakteerisia. Työtuolien ergonomiaan on kiinnitetty huomiota, pöydät ovat sähkösäätöisiä ja lattiamateriaali on pehmeämpää, mikä on tärkeää, kun seistään ja kävellään suuri osa työpäivästä, Taru Tuomaala kertoo.

Palvelua ja lisämyyntiä teemoittelun avulla

Tornion 1. apteekki on tilasuunnittelultaan uuden mallinen shop-in-shop, mikä tarkoittaa sitä, että liiketila on jaoteltu teemojen mukaan. Tämä helpottaa niin asiointia kuin myyntityötäkin.

– Asiakkaat löytävät itsepalvelupuolelta tuotteet helpommin, kun tuotevalikoima on loogisesti jaoteltu ja sijoiteltu. Ja toki teemoitus mahdollistaa myös lisämyynnin: kun asiakas on hakemassa vaikkapa jalkaraspia, voi farmaseutti suositella hänelle samalta osastolta myös jalkavoidetta, Taru Tuomaala antaa esimerkin.

Valohoitoa kuin apteekin hyllyltä

Yksi piirre uudessa liiketilassa nousee ylitse muiden niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin mielestä. Valoisuus on vallitseva piirre Tornion 1. apteekissa – mikä on mielenkiintoista ottaen huomioon, että liiketilaan ei tule lainkaan luonnonvaloa.

– Tästä on hauska tarinakin: jokin aika sitten myymälän itsepalvelupuolella seisoskeli mieshenkilö. Farmaseuttimme meni kysymään häneltä, voisiko olla avuksi, jolloin mies oli vastannut kohteliaasti, että ‘ei kiitos, tulin vain hakemaan valohoitoa siksi ajaksi, kun vaimo käy ostoksilla’, apteekkari Taru Tuomaala naurahtaa.

Liiketilan merkitys on valtava niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin näkökulmasta. Suuri liiketila mahdollistaa yhtäältä esteettömät ja toisaalta ergonomiset ratkaisut.

Taru Tuomaala, apteekkari
Ota yhteyttä