5.12.2022

Saukkolan apteekki ja Sammatin SA

Uutta ja upeaa kierrätetyillä kalusteilla

Saukkolan ja Sammatin maalaisapteekkirintamalle kuuluu hyvää. Oikeastaan loistavaa vilkkaan kesän sekä muuttojen jälkeen, joita paketoitiin kaksin kappalein. Osa Saukkolan hyväkuntoisista kalusteista sai uuden elämän Sammatissa – kierrättämällä saavutettiin hyvän mielen lisäksi merkittäviä kustannussäästöjä.

Saukkolan apteekissa oltiin jo pidempään kaivattu väljempiin tiloihin, kunnes asia ratkesi Suomen toiseksi suurimman Salen myötä. Uuden päivittäistavarakaupan rakentaminen tarjosi muuton lisäksi mahdollisuuden osallistua uusien apteekkitilojen suunnitteluun heti projektin alkumetreiltä asti. 

– Henkilökuntamme oli vahvasti suunnittelussa mukana, joten uudesta apteekista tuli juuri omannäköisemme: ajaton, moderni, valoisa ja lämminhenkinen. Muutos on otettu lämmöllä vastaan myös asiakkaidemme keskuudessa. Moni ei meinaa edes uskoa todeksi, miten hieno ja iso maalaisapteekki meillä täällä on. Avajaispäivänä asiakkaiden jono ylsi ajoittain viereiselle huoltoasemalle saakka, kehuu Saukkolan ja Sammatin apteekkari Marcus Lindgren.   

Kaksi urakkaa, yksi luottokumppani

Salen rakentaminen määritti myös Saukkolan apteekin muuttoaikataulun. Koko projektin suunnittelusta ja hallinnasta vastasi VMP-interior, joka valikoitui kumppaniksi vahvan kokemuksen sekä jo aiempien onnistuneiden yhteistyökuvioden vakuuttamana. 

Projektikoordinaattori Kari Elo piti lankoja käsissään molemmissa kohteissa. Hän hoiti kustannusseurannat, toteutusvaiheen aikataulutuksen sekä kalusteasentajien liikkeiden ja työjärjestyksen koordinoinnin. 

– Kiteytetysti VMP-interior piti huolen siitä, että kaikki tärkeät päätökset tuli osaltamme tehtyä ajallaan. Paletissa oli tuplamäärin hallittavaa, sillä heti Saukkolan muuton jälkeen myös Sammatin sivuapteekille tarjoutui oiva mahdollisuus siirtyä käytännöllisempiin tiloihin.

Osa Saukkolan hyväkuntoisista kalusteista, esimerkiksi valintahyllyt ja Fama-apteekkilaatikostot, päätettiin kierrättää Sammattiin.

– Hyötynäkökulmasta kierrätys toi mukanaan merkittävän kustannussäästön, varsinkin kun olin juuri ostanut kalusteet apteekkikaupassa. Onneksi ne saatiin sointumaan hyvin yhteen Sammatissa jo olleiden ratkaisujen kanssa. Myös kalusteiden asennus sujui todella nopeasti molemmissa paikoissa ja ammattitaitoiset asentajat olivat joustavia sekä mukavia, Lindgren kertoo.   

Mukavampaa arkea, parempaa palvelua 

Molemmat apteekit päivitettiin nykyaikaan ja Saukkolassa liiketilan koko jopa kaksinkertaistui. Maalaisapteekin tutusta lämminhenkisyydestä haluttiin pitää kiinni, joten pala paikallista maisemaa tuotiin sisälle huopataulujen muodossa.

– Valaistus toimii aikaisempaa paremmin ja valkoisten hyllyjen ansiosta tuotteet tulevat nyt paremmin esille. Lisäksi liiketilassa panostettiin asiakkaiden luonnolliseen siirtymään, joten käytäville varattiin tilaa ostoskärryjen kanssa kulkemiseen. Myös vuoronumerolaite sekä ulosmenokassa ovat selkiyttäneet asiakaskäyttäytymistä, apteekkari pohtii.

Lisäneliöiden myötä arjen tärkeät tausta-askareet, kuten annosjakelu, kollaus ja tavaranpurku, sujuvat nyt sutjakkaammin ja työrauhaa on paremmin tarjolla jokaiselle.

– Ennen kaikkea saimme mahdollisuuden palvella alueen asukkaita paremmin niin itsehoidon kuin reseptilääkkeiden merkittävästi suuremmalla valikoimalla. Asiakkaat ovat olleet todella innoissaan esimerkiksi kosmetiikkatarjonnan kasvusta, Lindgren päättää.  

Kokeneiden ammattilaisten kanssa oli helppoa tehdä yhteistyötä, ja haasteistakin selvittiin nopeasti. Olemme lopputulokseen erittäin tyytyväisi

Marcus Lindgren, Apteekkari

Oli mieluisaa suunnitella samalla uutta ja raikasta, mutta säilyttää myös käyttökelpoista vanhaa yhdistelemällä Saukkolan ja Sammatin kalusteita. Pois heitettiin vain ne, jotka olivat käyttöikänsä päässä. Apteekin henkilökunnalta löytyi innostusta ja näkemystä niin uusien tilojen toiminnallisiin ratkaisuihin kuin ilmeeseen, joten yhteistyö sujui helposti ja projekti meni maaliin suunnitelmien mukaan

Marja Keskinen, Suunnittelija

Saukkolassa ja Sammatissa kulki kolme projektinaikaista toimea limittäin: pääapteekin muutto, sivuapteekin muutto sekä kalusteiden kierrätys näiden välillä. Tehtäväni oli ensin laatia pohjasuunnitelman perusteella urakan kustannusarvio ja -seuranta. Noin 4 viikkoa ennen muuttoa suunnittelin tarkan työmaa-aikautaulun: mitä purettiin tai vaihdettiin, milloin kalustettiin, missä järjestyksessä – ja tietysti tiedotin henkilökunnalle, jos jokin työpiste oli hetkellisesti poissa pelissä

Kari Elo, Projektikoordinaattori
Ota yhteyttä >