15.6.2022

VMP on apteekkien toteuttaja

Mitä liiketilan hankinnassa on otettava huomioon?

Miten vuokrasopimusten lakiehdoilla pedataan tulevaisuutta? Onko vastuu hajonneesta vesipisteestä kiinteistön omistajalla vai hanan asentaneella vuokralaisella? Kuinka kauan kestää, että remontin investointirahat maksavat itsensä takaisin?

Ja vielä se tärkein kysymys, pitääkö tämä kaikki handlata itse?

– Ei tarvitse, mutta avuksi kannattaa valjastaa asiakkaan etua ajava kokenut kumppani, jolle apteekkisuunnittelu ja toteutukset ovat aidosti sydämen asia, sanoo VMP-interiorin yrittäjä, pääsuunnittelija ja liiketila-asiantuntija Veli-Matti Paulasaari.

Asiakkaitamme usein askarruttavat:
apteekkitilojen hankinta, rakentaminen, remontointi ja vuokrasopimukset

ESIMERKKI 1:
Sinulle tarjotaan tyhjää liiketilaa ja mietit, kannattaako se apteekin näkökulmasta ottaa vastaan.

Veli-Matti: Olin eilen katsastamassa vanhaa pankin kiinteistöä, jonka kokonaisuuteen kuului satoja neliöitä sekä ylä- että alakertaa. Päätimme asiakkaan kanssa jättää alakerran vuokraamatta, sillä turhat piilokulut, kuten sähkö tai siivous, juoksevat käyttöasteesta riippumatta.

Päätösten yhteydessä on kuitenkin osattava ratkaista myös seuraukset. Kyseisessä alakerrassa oli nimittäin kiinteistön yläkerran hätäpoistumisreitti, joka meidän oli otettava huomioon ja varmistettava, että se on myös jatkossa lainvoimainen. Samoin WC:n tekeminen yläkertaan ja viemäröintien veto alakertaan tuli kyseeseen.

Liiketiloihin liittyvien asioiden hoitamisessa ehdoton valttimme on ammattitaito sekä pitkäaikaisesta kokemuksesta kertynyt osaaminen. Hoidamme asiakkaidemme puolesta yhteydet kiinteistön omistajaan, sovimme tarvittaessa sisäilmatutkimuksista, järjestämme rakennusluvat, kutsumme paikalle rakennus- ja sähköurakoitsijat sekä laadimme koko projektille aikataulun ja kustannussuunnitelman.

Kun on rakentanut satoja apteekkikohteita ja nähnyt kiinteistörakentamista ympäri Suomen, on matkalla karttunut tuntumaa siitä, mitä kaikkea voi tulla vastaan – ja miten asiat ratkaistaan. Sanon myös suoraan, jos koen tilan haastavaksi enkä näe siinä apteekille toivotunlaista tulevaisuutta.

ESIMERKKI 2:
Suunnittelet apteekillesi lisätilaa naapurista, mutta hinta, sopimusehdot ja vuokrataso mietityttävät.

Veli-Matti:
Lähdetään peruskuviolla liikenteeseen, eli ensin pohjasuunnitelma ja sitten selvitetään, mitä liiketila tulee maksamaan, kenen kustannuksella ja minkälaiset ovat vuokrasopimuksen ehdot. Autamme ehdotuksen ja ehtojen tekemisessä sekä yksityiskohtien hiomisessa.

Jos joudutaan purkamaan vanhaa tai rakentamaan uutta, tulee sopia, mitä kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle, mitä taas apteekin ja kuka tilaa työt tai hoitaa vakuutukset. Selkeät vastuunjaot toimivat lähtökohtana onnistuneelle yhteiselolle.

Toimimme myös välikätenä rakennuttajan suuntaan, eli vastaamme kysymyksiin liittyen esimerkiksi sähkö-, ATK- ja LVI-asioihin, akustiikkaan, murtosuojaluokituksiin tai savunpoistoon. Asiakkaat toteavat usein, että huomioon otettavia asioita on yllättävän paljon. Ammattimainen hoitaminen eliminoi sen, ettei ongelmia ilmaannu myöhemmin.

Apteekit ovat kiinteistön omistajien silmissä toivottuja vuokralaisia. Minulta kysytäänkin usein kohtuullisesta vuokratasosta tai onko kannattavaa sitoutua 5 vuoden kiinteään sopimukseen. Neuvon miettimään asiaa kolikon toiselta puolelta: apteekin tekeminen maksaa kiinteistön omistajalle satojatuhansia euroja, joten yhteiselon kannalta molemminpuolinen sitoutuminen poikii mielestäni parhaan win-win-tilanteen.

ESIMERKKI 3:
Apteekkini on nyt kivijalassa, kannattaisiko muutto ja tilan remontointi pt-kaupan yhteyteen?

Veli-Matti:
Tilastotietoa meiltä löytyy aiheeseen liittyen usean vuoden ajalta. Ensin on katsottava isoa kuvaa ja puntaroitava asioita, jotka vaikuttavat alueesi koko toimintaympäristön tulevaisuuteen. Fakta on, että se apteekki, jossa viihdytään pisimpään myös myy keskiostoltaan eniten. Eli, olisitko valmis muuton myötä myös remontoimaan ja esimerkiksi kaksinkertaistamaan apteekkisi vapaakaupan osaston kulujen kattamiseksi?

Olen myös nähnyt tilanteita, joissa apteekin toivotaan muuttavan tiloistaan pois. Sopimusmuutoksissa on ehdottoman tärkeää se musta, mitä lukee valkoisella. Vuokrasopimusten lakitekstit, joissa me olemme mukana neuvottelemassa edushenkilöinä, sisältävät ne tärkeät lauseet ja ehdot, jotka turvaavat apteekin edun – niin elämän kuin työelämän – välillä ennalta-arvaamattomissa muutoksissa.

Valttimme on ammattitaito sekä pitkäaikaisesta kokemuksesta kertynyt osaaminen. Hoidamme asiakkaidemme puolesta yhteydet kiinteistön omistajaan, sovimme sisäilmatutkimuksista, järjestämme rakennusluvat, kutsumme paikalle rakennus- ja sähköurakoitsijat sekä laadimme koko projektille aikataulun ja kustannussuunnitelman.

Veli-Matti Paulasaari, yrittäjä, pääsuunnittelija ja liiketila-asiantuntija

,
Ota yhteyttä