18.11.2019

Rivien välistä: Esko Valtaoja

Avaruustähtitieteen professorin haastattelun aikana juteltiin kaikesta maan ja taivaan välillä. Julkaisimme VMP-interiorin blogissa pätkiä Eskon ja meidän turinoista. Koko haastattelun löydät uusimmasta Neliö-lehdestä: Lue lehteä >>

Kahvilassa vastassa on iloinen ja tuttu kasvo. Esko Valtaojasta ei näy, että takana on kiireinen vuosi.

Sairastuit okasolusyöpään kuluvana vuotena. Kuinka nyt voit?
– Niin pääsi käymään. Olin lähinnä huvittunut siitä, että tämän piti olla kynsitulehdus, mutta se olikin sitten jotain isompaa. En ollut kuullut okasolusyövästä ennen, vaikka se onkin suhteellisen yleinen syöpä. Yli 1000 suomalaista sairastuu siihen vuodessa. Hoito onnistui hyvin ja nyt kaiken pitäisi olla ihan kunnossa.

Olet ollut aitiopaikalla seuraamassa suomalaista terveydenhoitoa. Miltä se näytti?
– Meillä on luonnostaan tapana marista asioista. Puhutaan, että on pitkät hoitojonot ja kaikkea. On kuitenkin hyvä muistaa, että miten hienosti terveydenhuolto meillä toimii. Kun sairastuin, meikäläinen meni nopeasti imuun systeemiin: sain sairaalahoitoa, jonka jälkeen hain apteekista sidetarpeet ja lääkkeet mukaan. Useimmissa maailman maissa tämä ei mene näin. Jenkkilässäkin tämä lysti olisi ollut kymppitonnien hommaa. Minä maksoin alle 100 euroa. Tasa-arvoisuus voi ärsyttää joitakin, mutta kyllä se on meidän terveydenhoidossamme suuri vahvuus. Kaikki pääsevät hoitoon, eikä ketään jätetä yksin.

Asiat tosiaan ovat meillä suhteellisen hyvin. Onko se marina meidän kansallisluonteenpiirteemme?
– Ihmisillä on nenällä mustat aurinkolasit. Sen takia näemme ennemmin huonot kuin hyvät uutiset.

Milloin sinä olet ollut viimeksi tyytyväinen?
– Elämäni on kuin helminauha täynnä pieniä tyytyväisyyshetkiä. Kun ajelin tänne, katselin samalla, että onpa ulkona hieno syyspäivä. Samalla kuuntelin hyvää musiikkia, mikä teki minusta vielä tyytyväisemmän.

Olet kertonut maailmankaikkeuden hämmästyttävän sinua alituiseen. Onko olemassa jotain, joka ei sinua yllätä?
– Maailmankaikkeus on täynnä asioita, joista minulla ei ollut 60 vuotta sitten hajuakaan tullessani yliopistoon opiskelemaan tähtitiedettä. Jos minulle olisi silloin kerrottu mustista aukoista, gravitaatioaalloista ja alkuräjähdyksestä, niin olisin ollut hämmentynyt. Nyt 60 vuotta myöhemmin olen hämmentynyt pimeästä aineesta ja energiasta sekä siitä, että miten geeniteknologia menee eteenpäin.

Puhuimme paljon suomalaisesta terveydenhuollosta ja sen tasa-arvoisuudesta. Onko maailmankaikkeus tasa-arvoinen?
– Kaikkialla maailmankaikkeudessa on keskimäärin samanlaista: on tähdet ja niiden ympärillä eksoplaneetat, joita tällä hetkellä etsitään. Kukaan ei ole keksinyt, mikä tekisi meidän auringosta maapallosta tai Linnunradasta erikoisen – paitsi tietenkin se, että me olemme täällä. Täällä me raavimme päätämme, ja mietimme, että mitä ihmettä maailmassa on oikein tekeillä. Mikä on kaiken merkitys?

Facebook Twitter
Ota yhteyttä >

Miten voimme olla avuksi?

Ota yhteyttä. Me autamme!

Toimisto & asiakaspalvelu:
p. 02 824 1000
asiakaspalvelu@vmp-interior.fi